Basis: Runder- of kalfsbouillon
Goede bouillon is de basis van veel gerechten, vooral van sauzen, risotto, soepen en stoofgerechten.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 4 uur uur
Gang Basisrecept
Keuken Amerikaans, Hollands, Italiaans
- 1,5 kilo runder- of kalfsbotten
- 1 stuks ui, in vieren
- 2 stuks wortel, in vieren
- 1 stuks prei, in vieren
- 2 stengels bleekselderij, in vieren
- 1 stuks tomaat, in vieren
- 1 stuks bouquet garni
- 6 stuks peperkorrels
- zout
- 2,5 liter koud water
Doe alle ingrediƫnten in een grote pan, breng an de kook, doe een deksel op de pan en laat de bouillon circa 4 uur zachtjes koken.
Schuim het oppervlak zo nu en dan af.
Schenk de inhoud van de pan door een zeef in een kom, druk alles restjes smaak uit de stukjes in de zeef.
Laat de bouillon afkoelenen schep eventueel gestold vet eraf.
De bouillon is tot drie dagen houdbaar in de koelkast of zes maanden in de vriezer.
Trefwoord basis, bouillon, runder