Ga terug

Basis: Groentebouillon

Goede bouillon is de basis van veel gerechten, vooral van sauzen, risotto, soepen en stoofgerechten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Gang Basisrecept
Keuken Amerikaans, Hollands, Italiaans

Ingrediënten
  

  • 2 wortels, in vieren
  • 1 grote ui, in vieren
  • 2 stengels bleekselderij, in vieren
  • 2 tomaten, gehalveerd
  • 2-3 koolbladeren, in vieren
  • zout
  • ½ prei, schoongemaakt, heel gelaten
  • 8 slabladeren
  • 1 liter koud water

Instructies
 

  • Maak alle groenten schoon en doe ze in een grote pan met zout en het water.
  • Breng alles langzaam aan de kook, doe dan een deksel op de pan en laat de bouillon circa 1,5 uur pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en laat de bouillon volledig afkoelen.
  • Schenk de bouillon door een zeef in een kom en druk alle restjes smaak uit de stukken groente in de zeef.
  • De bouillon is tot drie dagen houdbaar in de koelkast en tot zes maanden in de vriezer.

Notities

Je kunt alle soorten rauwe groenten gebruiken voor een groentebouillon; dit is een goede manier om restjes rauwe groente op te maken. Bovenstaande lijst is slechts een richtlijn voor een heerlijke bouillon.
Trefwoord basis, bouillon, kippen