Een van mijn favoriete Orzo gerechten. Het gerecht staat snel op tafel en je kunt naar hartelust variëren met groenten. Zelf vervang ik de Broccoli door in blokjes gesneden Venkel. Erg lekker en fris. In het voorjaar zijn stukjes groene Asperge ook erg lekker. Go for it!

🍋 Citroen kip met orzo is een licht en fris gerecht dat binnen een mum van tijd op tafel staat. Het recept draait om sappige stukjes kip, op smaak gebracht met citroenrasp en -sap, waardoor ze een heerlijk frisse toets krijgen. De kip wordt kort gebakken in de pan tot ze een goudbruine kleur heeft en vervolgens gegaard met knoflook, ui en eventueel andere groenten zoals courgette of paprika. Zo ontstaat een aromatische basis vol mediterrane smaken.

🌿 De citroensmaak vormt een mooie balans met de romige textuur van de orzo—een rijstvormige pasta die in de bouillon wordt gaar gekookt en daarbij alle smaken opneemt. Tijdens het koken wordt de orzo zacht en smeuïg, waardoor hij perfect samengaat met de malse kip. Het gebruik van bouillon en een vleugje olijfolie zorgt voor een rijke maar frisse smaak, en je kunt het geheel naar wens afwerken met een beetje Parmezaanse kaas of verse kruiden, zoals basilicum of peterselie.

🥕 Wat dit gerecht zo aantrekkelijk maakt is de flexibiliteit: je kunt het eenvoudig aanpassen aan wat je in huis hebt. Heb je geen courgette? Dan werken wortelreepjes of spinazie ook uitstekend. Het recept stimuleert creatief koken zonder in te boeten aan eenvoud. Binnen 30 minuten serveer je een volwaardige maaltijd die zowel comfort als finesse biedt.

🍽️ Of je het nu maakt voor een doordeweekse avond of een informeel etentje met vrienden, citroen kip met orzo valt gegarandeerd in de smaak. Het gerecht is voedzaam, kleurrijk en verrast met zijn frisse en tegelijk hartige karakter. Met slechts een paar basisingrediënten zet je een maaltijd op tafel die smaakt alsof hij uit een mediterraan restaurant komt.

Citroen Kip met Orzo

Een fris pasta recept met Kip en verse groenten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2
calorieën 315 kcal

Ingrediënten
  

  • 175 gram Orzo
  • 2 stuks Kipfilet in blokjes
  • 1 Courgette in blokjes
  • 1 Rode Paprika in blokjes
  • 1 stronk Broccoli, in kleine roosjes
  • 2 theelepels Citroensap
  • 1 theelepel Citroenrasp
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 tenen Knoflook, geperst
  • Zout en zwarte peper
  • ½ theelepel Gedroogde Oregano
  • ¼ theelepel Gedroogde Chilivlokken Optioneel
  • Verse Peterselie, gehakt Voor garnering

Instructies
 

  • Kook de Orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet het af en houdt apart
  • Bak de kipfilet in een pan met olie, peper en zout.
  • Voeg de knoflook toe als de kip gaar is en bak mee totdat je de knoflook gaat ruiken. Schep de gebakken kip op een bord.
  • Verhit een eetlepel olie in de pan en bak de paprika en courgette voor ongeveer 3-4 minuten.
  • Zelf blancheer ik de broccoli roosjes kort (2 min) voordat ik ze bij de paprika en courgette meebak. In dit geval hoeft de broccoli maar 1 of 2 minuten meegebakken te worden.
  • Voeg de kip en de Oro toe aan de pan en schep het goed door elkaar.
  • Voeg dan het citroensap, de citroenrasp, oregano en (eventueel) de chilivlokken toe. Roer het gerecht nog een keer goed door.
  • Garneer met de gehakte peterselie en serveer het warm.

Notities

Je kunt voor een vegetarische variant eenvoudig de kip weglaten of vervangen voor een vleesvervanger!
Trefwoord citroen, kip, orzo